Problematiku palmového oleje aktivně řešíme již 7. rokem

Historie palmového oleje v Emco výrobcích
Impuls k náhradě palmového oleje přišel v roce 2012, kdy bylo rozhodnuto o stavbě naší nové továrny v Hrdlech u Litoměřic. V tomto roce také oves (základní ingredience Emco výrobků) získal díky obsahu betaglukanů oprávnění používat výživové tvrzení související s příznivým účinkem na hladinu cholesterolu v krvi. Náhradou palmového oleje jsme tak chtěli dále zapracovat na posílení zdravotních benefitů našich výrobků. Projekt náhrady palmového oleje měl v Emcu interní název „Orangutan“. Rok trvaly testy stability a trvanlivosti a od okamžiku otevření naší nové továrny v roce 2014 používáme převážně panenský řepkový olej z tuzemska, respektive jeho speciální druh. Palmový tuk jsme nahradili řepkovým z důvodu jeho pozitivních nutričních charakteristik – především nízkého obsahu nasycených mastných kyselin.

Plníme svůj slib o výrobcích bez PO
Aktuálně se nám podařilo odstranit palmový olej z receptury polomáčených ovesných sušenek. Nyní nám v portfoliu zůstala jediná ovesná tyčinka s čokoládou, která projde renovací v letošním roce. Rok 2019 se tak stane milníkem v historii Emco, kdy zcela přestaneme používat palmový olej.

88 z 89 výrobků je bez palmového oleje, což je 99 % našeho portfolia

Naše výrobky obsahují také velmi nízké množství askorbypalmitátu, který používáme jako součást přírodního antioxidantu. Jak již název napovídá, skládá se ze dvou „spojených složek“ a sice askorbylu, což je vitamin C, a kyseliny palmitové. Kyselina palmitová je mastná kyselina, která může být živočišného, rostlinného i syntetického původu.