Koblihy s krémem z mrazem sušených jahod

Příprava těsta:

Obě mouky prosejeme do mísy robota. Přidáme cukr, vanilkový cukr, špetku soli a promícháme. Ve středu sypké směsi uděláme důlek, kam vlijeme mléko. Přidáme kvasnice a mícháme, dokud nevznikne řídké těstíčko. Zakryjeme a necháme kvásek vzejít tak 30 minut.

Do kvásku přidáme rozpuštěné máslo, vejce a rum. Hněteme asi 10 minut. Těsto v míse zakryjeme a necháme kynout asi 90 minut, dokud neznásobí svůj objem.

Vykynuté těsto splácneme pěstí a rozdělíme na porce s hmotností 50 g. Uložíme na pomoučenou utěrku, zakryjeme a necháme dokynout.

Koblížky smažíme ve vysoké vrstvě oleje pěkně do zlatova. Hotové vyskládáme na papírový ubrousek a necháme odsát tuk. Po vychladnutí naplníme krémem.

 

Příprava krému:

Vanilkový lusk podélně rozřízneme a vyškrábeme z něj semínka, která dáme spolu s luskem do hrnce s plnotučným mlékem. Na mírném ohni přivedeme k varu. Občas zamícháme.

V misce prošleháme cukr krupici se žloutky a poté k nim prosejeme hladkou mouku a opět prošleháme.

Když mléko začne vřít, přelijeme ho tenkým pramínkem za stálého šlehání k prošlehaným žloutkům. Potom směs nalijeme zpět do hrnce a za stálého míchání vaříme na mírném ohni do zhoustnutí asi 6 minut.

Hustý krém přepasírujeme přes nerezový cedník a necháme vychladnout na pokojovou teplotu a poté dáme krém vychladit do lednice.

Druhý den vyšleháme šlehačku, kterou promícháme s vychlazeným krémem. Rozmixujeme jahody sušené mrazem a přidáme také do krému. Krémem naplníme cukrářský sáček, nožem uděláme v koblize otvor a naplníme. Na závěr dozdobíme kousky jahod sušených mrazem.

Ingredience

Těsto:
  • 350 g hladké mouky
  • 350 g polohrubé mouky
  • 300 ml vlažného mléka
  • 120 g rozpuštěného másla
  • 60 g cukru krupice
  • 10 g vanilkového cukru
  • 4 vejce (pokojová teplota)
  • 40 g droždí
  • 1 lžíce rumu
  • špetka soli
  • olej na smažení
Krém:
  • 20 g Emco Jahod sušených mrazem
  • 500 ml plnotučného mléka
  • 1 vanilkový lusk
  • 6 žloutků
  • 120 g cukru krupice
  • 80 g hladké mouky
  • 200 ml 40% šlehačky
Další recepty v kategorii:
K tomuto receptu potřebujete následující produkty Emco: Jahody, 30 g
Ohodnotit recept: