Tipy na vyvážené obědy a večeře: Proč je dobré do jídelníčku zakomponovat rostlinné produkty

Nezapomínejte na dostatek bílkovin

Základním problémem nevyváženého jídelníčku je nedostatek bílkovin. Spousta z nás si totiž myslí, že bílkoviny jsou dobré leda tak pro velké svaly a kulturisty.

Bílkoviny jsou však důležitou součástí imunitního systému, podílí se na regeneraci a reparaci tkání a mimo jiné také zvyšují pocit sytosti. Zdroj bílkovin by tedy měl být v každém jídle.

Poměr živočišných a rostlinných bílkovin

Odborníci na výživu se v dnešní době shodují na tom, že poměr rostlinných a živočišných bílkovin by měl být v jídelníčku zhruba 1:1. Je to mimo jiné i z důvodu, že nadměrná konzumace červeného masa je rizikovým faktorem pro rozvoj kolorektálního karcinomu, ale i dalších onemocnění.

Bez masa však mohou v jídle chybět bílkoviny, proto je čas od času zkuste nahradit z rostlinného zdroje. Zkuste například hrachový burger či porci hrachových nudliček od Pana Hráška. Porcí jedním z těchto produktů totiž do jídla dostanete až čtvrtinu denní potřeby bílkovin a narozdíl od masa i tolik potřebnou vlákninu.

Zvolte lehce stravitelnou variantu

Zatímco maso naše střeva zpracovávají až 3 dny, rostlinná volna je lépe stravitelná. Díky vláknině střeva pročistí.


Význam luštěnin v našem jídelníčku

Luštěniny jsou často opomíjenou složkou jídelníčku. Jejich nutriční význam je ale nezastupitelný, jsou skvělým zdrojem mnoha mikronutrientů, bílkovin, ale především rozpustné a nerozpustné vlákniny.

Nynější doporučení zní, že luštěniny by měly být konzumovány alespoň 2x týdně, což může být pro spoustu lidí náročné. Hrachové alternativy masa tak mohou pomoci nenásilně (a bez složitostí s namáčením a vařením) zařadit tuto důležitou potravinu do jídelníčku.

Myslete na množství cholesterolu

Červené maso (hovězí, vepřové) může obsahovat relativně hodně cholesterolu, se kterým bychom v jídelníčku měli spíše šetřit, neboť jeho nadměrný příjem je rizikovým faktorem pro rozvoj srdečně-cévních onemocnění, jako je například vysoký krevní tlak, infarkt myokardu či mozková mrtvice.

Výhodou rostlinných alternativ masa je minimální obsah cholesterolu a navíc vysoký obsah vlákniny, která vstřebávání cholesterolu ve střevě výrazně omezuje.


Odlehčete svůj jídelníček

Odlehčení jídelníčku od masa a nadměrné množství živočišných bílkovin uleví ledvinám, játrům, nafouklému břichu či pleti.

Rizikem některých rostlinných náhrad živočišných produktů může být vyšší obsah tuku, častokrát v podobě toho nasyceného, a naopak nižší obsah bílkovin.

Dbejte tedy na to, aby vámi vybraná alternativa měla obsah bílkovin a tuku v poměru minimálně 1:1, ideálně spíše 2:1 ve prospěch bílkovin a obsah nasycených mastných kyselin co nejnižší. Skvělým příkladem jsou hrachové nudličky od Pana Hráška.