Proč je dobré snídat?
Snídaně by měla tvořit asi 25 % denního energetického příjmu, měla by být zdrojem složených sacharidů, bílkovin (ráno ideálně mléčné výrobky) i ovoce nebo zeleniny. Nezapomínejte ani na dostatek vhodných tekutin. Dostatečná snídaně poskytuje energii pro tělesnou, ale i duševní aktivitu během dopoledne – tělo získává potřebné živiny po nočním půstu. Prodlužování stravovací pauzy až ke svačině nebo dokonce k obědu vede k únavě, zhoršenému soustředění a horším studijním výkonům, přispívá také k nadváze a obezitě (pokud se energie doplňuje hlavně ve večerních hodinách). Pokud vám ale snídání dělá opravdu problémy, zkuste si dát ráno alespoň mléčný nebo ředěný ovocný nápoj. Chybějící energii a živiny pak doplňte zdravou dopolední svačinou.
Správná svačina by měla obsahovat vždy čerstvé ovoce nebo zeleninu, tekutiny, dále například celozrnné pečivo s kvalitním sýrem nebo libovou šunkou či domácí pomazánkou, správnou volbou jsou i mléčné výrobky. Sladké svačiny by měly být výjimkou. Podobně by měla vypadat také odpolední svačina. Každá svačina má představovat asi 10-15 % denního příjmu energie. Oběd by měl být správně zdrojem 30-35 % denní energie, měl by poskytnout všechny druhy živin – měl by tedy být složený z přílohy (zdroj sacharidů), bílkovinné potraviny, ovoce (může být součástí jídla i jako dezert) nebo zeleniny (ať už ve formě oblohy nebo salátu). Oběd by měl poskytnout také kvalitní tuky. Ani při obědě nezapomínejte na dostatek tekutin (polévka nebo nápoj, nejlépe obojí). Večeře by nám měla poskytnout asi 15-20 % energie, nemusí být teplá, ale důležité je, aby obsahovala opět kvalitní bílkoviny (libové maso, ryby, luštěniny, vejce, mléčné výrobky), vhodné je pečivo (nejlépe celozrnné) nebo jiná příloha, neměla by chybět zelenina. Dohánění celodenního nedostatečného příjmu večer vede k obezitě, špatnému usínání a horší kvalitě spánku.