Tipy na chutné a vyvážené svačiny

Svačiny jsou důležitou součástí jídelníčku. Dodají vám energii během celého dne, ať už jste ve škole, v práci, a nebo se věnujete svým oblíbeným aktivitám ve chvílích volna. Jak připravit odlehčené svačiny, které jsou zároveň chutné a vyvážené? Podívali jsme se na to spolu s výživovou poradkyní a připravili pro vás pár tipů 🙂


Rychlá svačinka před tréninkem ze 100 % ovoce

Ke zdravému životnímu stylu neodmyslitelně patří i pohyb. Někdy se ale stane, že člověk přes den nestíhá a najednou stojí před Sophiinou volbou, zda překročit práh fitness centra s kručícím žaludkem anebo riskovat, že po nějaké pofidérní svačince to prostě nebude sportovat úplně ideálně.

Ovocná tyčinka se ale do kabelky vždycky vejde – neobsahuje téměř žádné tuky, vzhledem k tomu, že je pouze z ovoce, je dobře stravitelná, a tak krásně zasytí a zároveň nebude při cvičení dělat žádnou paseku. Může být skvělým občerstvením i při dlouhotrvajících vytrvalostních aktivitách.


Vsaďte na ořechy!

Ořechy by měly být součástí každého vyváženého jídelníčku. Obsahují totiž nenasycené mastné kyseliny, především v podobě omega-3. Ty působí protizánětlivě, příznivě ovlivňují srdce a cévy a zároveň podporují činnost mozku.

Pokud tedy nestíháte myslet na „hrst ořechů denně”, jak doporučuje například Společnost pro výživu, přihoďte do kabelky na svačinu například Super ořechovou tyčinku bez přidaného cukru.




Vyvážená svačina, po které vás nebude honit mlsná

Vyvážená svačina, která zasytí a nebude vás za chvíli honit mlsná, by vždy měla obsahovat zdroj sacharidů, vlákniny a bílkovin. Bílkoviny můžete zajistit v jogurtu, tvarohu či skyru a sacharidy mohou pokrýt například ovesné sušenky či mysli. Když navíc vyberete ty bez přidaného cukru, zajistíte si díky čekance i dostatečný přísun vlákniny a bude se jednat o super plnohodnotnou svačinku.




Čekankový sirup = skvělá volba k dochucení pokrmů bez přidaného cukru

Zakysané mléčné výrobky jako jogurt, kefír nebo acidofilní mléko jsou skvělou vyváženou svačinkou bohatou na bílkoviny, ale i zdraví prospěšné bakterie osidlující naše střevo a známé pod pojmem „mikrobiom”. Ochucené mléčné výrobky však mohou být trochu zrádné vzhledem k vysokému obsahu cukrů. A neochucené výrobky ne každému šmakují.

Možností tak může být osladit si výrobky po své ose čekankovým sirupem, který obsahuje cukrů minimum. Takže člověk ušetří na cukrech a ještě pošle do střev nějaké dobré papáníčko pro naše bakterie.


Víte, že…?

Střevní mikrobiom se ve zdravotnictví dostává stále více a více do popředí, neboť se ukazuje, že bakterie, které nám bydlí ve střevech, tvoří až z 80 % náš imunitní systém, hrají výraznou roli při vzniku mnoha (nejen) civilizačních onemocněních a ovlivňují i náladu, psychické rozpoložení a proces stárnutí. Tyto střevní bakterky bychom si tedy měli hýčkat a rozmazlovat.

To můžeme například dostatečným obsahem rozpustné vlákniny v jídelníčku, na které si bakterky rády pošušňávají. Skvělý zdrojem vlákniny je například inulin neboli vláknina z kořene čekanky, kterou naleznete v celé řadě Super výrobků bez přidaného cukru.